Suomalainen haluaa pitää hyvää huolta kodistaan

Koti on suomalaisten suurin investointi

 

Suomessa on suhteellisen paljon omakotitaloja ja -asujia. Kun hankitaan tai rakennetaan perheelle oma koti, se on paikka joka tuntuu kodilta, joka näyttää kodilta ja jossa viihdytään yhdessä. Se on myös suurimmalle osalle se isoin yksittäinen investointi joka elämässä tehdään ja sen vuoksi siitä halutaan huolehtia hyvin. Varsinkin nyky-yhteiskunnassa koti on suurelle osalle väestöstä myös isoin ja tärkein sijoituskohde, jonka arvosta halutaan pitää kiinni ja pidentää sen käyttöikää.

 

Suhdanteet vaihtelevat

Asuntomarkkinoilla suhdanteet vaihtelevat ihan samalla tavalla kuin vaikkapa pörssissä. Välillä kauppa käy kiivaana ja sitten tulee aika, jolloin kauppamäärät yleisesti laskevat ja ostajat valikoivat kohteitaan tarkemmin. Ostaja harkitsee aina tarkkaan uskaltaako ostaa taloa ja miten sitä on pidetty.

Kiinteistövälittäjien yleinen mielipide on, että asianmukaisesti ja järjestelmällisesti ylläpidetty koti antaa suhdanne tilanteesta riippumatta aina hyvän signaalin myyntitilanteessa ja nostaa kohteen arvoa. Kun kodin huoltoon liittyvät asiat on kirjattu vuosien kuluessa aina ylös, niin huoltoon käytetty aika maksaa itsensä monin verroin takaisin.

Kodin huoltaminen ei ole rakettitiedettä

Itse kodin huoltaminen ja tietyt säännölliset tarkastukset ovat toisille tutumpia ja itsestään selviä asioita. Monelle huoltotoimenpiteen tai jonkin talotekniikkaan liittyvän asian ajatteleminenkin aiheuttaa stressiä. Se on hyvin ymmärrettävää ja johtuu usein pelkästään siitä, ettei ole koskaan aiemmin tehnyt huoltotoimenpidettä. Siksi kynnys asiaan ryhtymisestä on korkea ja arveluttaa jo ajatustasolla.

Onneksi normaalit tarkastus- ja huoltotoimenpiteet eivät ole rakettitiedettä ja ne onnistuvat lyhyiden ohjeiden tai ohjevideoiden avulla varmasti jokaiselta.Kun huoltotoimenpiteen on ensimmäisen kerran tehnyt, tulee palkitseva olo ja jatkossa homma tapahtuu käden käänteessä.

Ostaja osaa jo kysyä talon huoltohistoriaa

Yhtä tärkeää kuin huoltojen ja tarkastusten tekeminen, on niiden kirjaaminen ylös.

Kun sitten jossain vaiheessa kodin myyntitilanne on edessä, voi hyvällä mielellä esitellä asianmukaisesti ylläpidetyn myyntikohteen.
On tapahtumassa selkeä murros kotien huoltohistorian tallentamisessa. Ostajat osaavat kysyä huoltohistoriaa. Jos sitä ei löydy edes muutaman vuoden ajalta, saattaa herätä kysymyksiä miten taloa on ylläpidetty.

Onneksi huoltohistorian kirjaaminen on nykyisin aikalailla automatisoitua ja yksinkertaista.