Haluatko nostaa helposti asuntosi arvoa?
Kotien säännöllisillä tarkastuksilla ja huoltotoimenpiteillä on suuri merkitys asunnon arvoon, pitkäikäisyyteen ja remonttikustannuksiin.
“Moni omakotiasuja tekee ainakin tärkeimmät tarkastukset ja huoltotoimenpiteet säännöllisesti. Jostain syystä 90% asujista jättää nämä kirjaamatta huoltokirjaan.
Kirjakaupasta ostettu perinteinen sinikantinen talohuoltokirja pölyttyy yläkaapissa käyttämättömänä”, sanoo Habita Oy Pohjois-Suomen toimitusjohtaja Jarkko Luokkanen.
Ympäristöministeriö antoi vuonna 2000 määräyksen, jonka mukaan kaikkiin uusiin rakennuksiin on tehtävä huoltokirja. Kuntien ja kaupunkien rakennustarkastajat tarkistavat rakennusta käyttöönotettaessa, että tällainen talohuoltokirja on olemassa ja siitä löytyvät tietyt perustiedot.
Asunnon myyntitilanne
Kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi ja välittäjä tulee käymään, huoltokirjaa aletaan usein kaipailla. Kiinteistönvälittäjä tarvitsee kodistasi perustietojen lisäksi tiedot suoritetuista remonteista, muutoksista ja korjauksista. Näiden lisäksi myyntiä vauhdittaisi kattava huolto- ja tarkastushistoria, joka kertoo sekä välittäjälle että asiakkaalle kodin saaneen asianmukaista huolenpitoa.
“Valitettavasti moni asukas laiminlyö sinänsä hyvin huolletun kodin asianmukaisen dokumentoinnin. Tämä antaa sekä välittäjälle että asiakkaalle epämääräisen kuvan kohteen historiasta. Monesti myös kodin tärkeät asiakirjat kuten energiatodistus on hukkunut. KodinKannan kaltaisen sähköisen verkkopalvelun ansiosta dokumentointi hoituu kuin itsestään. Huoltokirja kulkee kätevästi taskussasi aina. Huolto- ja tarkastustoimenpiteiden, sekä niihin liittyvien kulujen ja kuittien kirjaaminen käy parilla napin painalluksella ja huoltohistoria kertyy melkein huomaamatta. Sen lisäksi myös välittäjän kaipaamat paperit ja tiedostot löytyvät kätevästi yhdestä paikasta”, Luokkanen kertoo.
Huolto- ja tarkastushistorian vaikutus kiinteistön hintaan
Kotien säännönmukaisilla tarkastuksilla ja huoltotoimenpiteillä on suuri merkitys asunnon arvoon, pitkäikäisyyteen ja remonttikustannuksiin. Kodin ennakoiva kunnossapito on jopa 30% edullisempaa kuin korjaaminen.
“Hyvä huoltohistoria nostaa ilman muuta asunnon arvoa ja kertoo jo itsessään siitä, että kodista on pidetty hyvää huolta. Vaikka pannuhuoneen seinälle kirjatut huoltotoimenpiteet ovat parempi kuin ei kirjauksia lainkaan, on sähköisessä järjestelmässä kootusti oleva dokumentointi omiaan antamaan positiivisen kuvan kodin asianmukaisesta pidosta. Parhaassa tapauksessa kodin keskitetty ja järjestelmällinen sähköinen kansio ehkäisee myös ennalta mahdollisia myöhempiä riitatilanteita” sanoo Jarkko Luokkanen Habitasta.
Asumisen kulujen seuranta
Monella omakotiasujalla ei ole käsitystä asumiseen liittyvistä kuluista. Asunnon myyntitilanteessa on selvitettävä pakollisten asumiskulujen kuten kiinteistöveron ja tonttivuokran suuruus.
“Tämän lisäksi olisi hyvä olla tiedossa mm. lämmityskulujen, sähkön ja jätehuollon kustannukset. KodinKannan avulla kodin kuluseuranta on koko ajan saatavilla ja tiedot helposti poimittavissa. Kun asiakas saa luotettavan kuvan kodin asumiskuluista se antaa tukea päätöksentekoon. Myös ikäviltä yllätyksiltä kulujen suhteen vältytään”, Luokkanen kertoo.